Legenden om Gæssene  fra Château de Pirou i Normandiet

 

Inspireret af en rejse til Normandiet har jeg malet en serie portrætter af kvinderne fra Pirou Slottet i Cotentin, som under belejring af Vikingerne forvandlede sig ved magisk trolddom til gæs. Angsten viser sig i deres ansigter, da de nu som gæs må flyve uforløste omkring uden at kunne genfinde deres tabte menneske form.

Slottet tilhørte Herremanden Pirou, det var det stærkeste militært byggede middelalderlige slot i Normandiet, omringet af to voldgrave og skyttegrave, med 5 porte som forsvarede indgangen til slottet. Slottet blev bygget nær kysten af den Engelske Kanal, hvorfra man kunne holde øje med Vikingerne som invaderede denne kyststrækning. Havnen var dannet på stranden af en sand barierre, og den var blevet til en naturlig forankring for Vikingernes fartøjer allerede fra det 900 år, det var herfra deres angreb fandt sted.

 Slottet har en berømt legende om disse gæs, som fortæller at beboerne ved hjælp af en magisk trolddomsbog kunne omdanne sig til gæs for at undslippe angriberne.  Efter længere tids belejring fandt Vikingerne at der herskede en død stilhed i slottet, af frygt for et trick klatrede de op på slottet, men fandt at det var blevet forladt. De fandt en gammel sengeliggende mand, som de lovede livet, hvis han fortalte dem, hvad der var blevet af Herremanden, hans familie og garnisonen, han forklarede dem, at hvis man brugte den troldomsbog som Herremanden og hele hans hus havde gjort, ville de blive forvandlet til gæs og således undslippe angrebet . Vikingerne huskede faktisk de dagen før, ved daggry havde set en mængde gæs flyve over slottets vægge.
I de gamle folkemusik traditioner i Normandiet, blev der fortalt, at dem som blev til gæs kunne genoptage deres menneskelige form, hvis de i et ’dilerium’,som betød at læse trolddomsbogen baglæns, kunne genvinde deres menneskelige form,  men da  slottet blev brændt ned og hermed også trolddomsbogen forsvandt , måtte de forblive som gæs. Og siden da vender gæssene tilbage hvert forår i håb om at finde den magiske formel som vil forløse dem, men uden at have fundet den forlader de slottet igen i efteråret.
Passagen af disse trækfugle er formentlig oprindelsen af legenden, men det faktum, at sidstnævnte hævder at være relateret til de skandinaviske invasioner er sandsynligvis et betydeligt element af sandhed. Enhver legende kan indeholde detaljer, der relaterer sig til historien.